De wereld van de tennissnaren kan al snel overweldigend lijken voor wie er niet helemaal in thuis is. Als je weet dat er zaken bestaan als nylon, polyester, darm- en multifilament snaren en dat dat allemaal dan nog eens zijn impact heeft op je spel: dan hoeft het niet te verbazen dat je door het bos de bomen niet meer ziet. Je hoeft echter niet te wanhopen: we doen een poging je een beetje wegwijs te maken in de verschillen en voordelen van alle technieken en materialen.
Materiaal en technologie
De ene tennissnaar is de andere niet. Een tennissnaar kan dan ook uit heel wat verschillende materialen bestaan die dan bovendien nog eens anders ontwikkeld kan zijn.
Darmsnaren
Darm tennissnaren zijn gemaakt van de darmen van koeien of schapen. Door hun hoge elasticiteit en het sterk balgevoel dat je bereikt met deze snaren zijn ze bijzonder geliefd bij profspelers. De hoge elasticiteit genereert immers veel power. Het nadeel? De levensduur van de darmsnaren ligt het laagste van alle tennissnaren.
Nylon snaren
Nylon snaren, ook wel de synthetische tennissnaren genoemd, zijn de meest gebruikte snaren op de planeet. Ze zijn vrij armvriendelijk, hebben een gemiddelde levensduur en bieden een relatief hoge elasticiteit. Hierbij moet je wel opletten dat de kwaliteit in dit segment heel ver uiteen kan liggen. Een geïnformeerde keuze maken hoort hier het devies te zijn.
Multifilament snaren
Dan zijn er nog de multifilament snaren, eigenlijk een onderverdeling van de nylon snaren, die zelf nog eens onder te verdelen valt in verschillende types naargelang de technologie van de productie. Hier heb je de gewone, de meerlaagse, degene met een vaste kern, de meerlaagse vaste kern en ga zo maar door. Kort gezegd benaderen deze snaren in de regel de natuurlijke darmsnaren het dichtste. Voor spelers die gaan voor een hoge elasticiteit en veel balgevoel en comfort is dit een goede keuze. Ook hier weer het nadeel: de levensduur kan beter maar valt iets hoger in te schatten dan bij darmsnaren.
Polyester tennissnaren
Polyester snaren bestaan uit 1 enkele polyester kern. Minder elastisch en met wat minder gevoel en power dan de vorige types hebben deze tennissnaren het grote voordeel van een excellente levensduur. Je geeft er natuurlijk wel balcomfort en gevoel voor op.
Hybride snaren
Ten slotte moeten we het nog hebben over de hybride tennissnaren. De naam zegt het al: deze bestaan uit 2 soorten. 1 voor de breedte snaren en een andere voor de lengte snaren. In de lengte wordt hier vaak gekozen voor duurzame materialen en in de breedte voor materialen die veel gevoel en elasticiteit geven. De levensduur is daarom aan de hoge kant en de exacte combinatie? Dat kies je zelf!
De dikte van de tennissnaren
Naast het materiaal is ook de dikte van de tennissnaren van grote invloed op je tennisspel. De dikte van de tennissnaar is in feite een persoonlijke keuze en de afweging van welke kwaliteiten jij hoog inschat. Hoe dikker de snaar hoe langer de levensduur. Daar staat wel tegenover dat dikke tennissnaren ook minder comfort en kracht geven. Een dunnere tennissnaar zal je meer controle, balgevoel en uiteraard elasticiteit geven. Hoe dik moet je een tennissnaar nu inschatten? De gemiddelde tennissnaar ligt tussen de 1,20 en 1,40 mm.