Hoezo een tennisracket bespannen wanneer deze nog niet kapot is? Er was een tijd dat de bespanning van een tennisracket niet zo gek veel uitmaakte. Men speelde nog met houten, zware rackets en het tennisspel was een heel stuk trager dan het tegenwoordig is. Vandaag de dag heeft tennis echter een enorme versnelling ondergaan. En met deze versnelling is de kunst van een tennisracket bespannen van een niet te onderschatten belang geworden. Desondanks rijzen er nog steeds ontzettend veel vragen over de bespanning van een tennisracket. De kans is groot dat ook jij nog niet echt goed weet waarom het nodig is en hoe het allemaal moet. Hoog tijd voor een uitleg dus!
Wanneer toe aan een nieuwe bespanning?
Belangrijk om weten is dat elke bespanning na een tijd zijn elastische en dempende kwaliteiten zal verliezen. Dat geldt zelfs als er niet mee gespeeld wordt! Rek en uitdroging eisen immers altijd hun tol. In dat geval zullen de snaren een maximale levensduur van goed anderhalf jaar hebben.
Speel je wel vaker dan is dit een vraag die je zelf zou moeten aanvoelen. Wanneer je merkt dat het moeilijker wordt om de bal achter in het veld te slaan of dat je spel gewoon al een tijdje niet lekker loopt is het dringend tijd je racket opnieuw te bespannen. Als algemene regel wordt vaak aangeraden om je racket per seizoen even vaak te laten bespannen als het aantal keer dat wekelijks de baan opstaat. Ga je dus 3 keer wekelijks wat balletjes slaan dan dien je per jaar een keer of 3 dat racket te bespannen. Natuurlijk is dit wel maar een algemene regel: sommige speelstijlen verslijten snaren sneller dan andere. Het aanvoelen blijft dus van het grootste belang!
Het belang van de juiste spanning
Misschien denk je wel dat het allemaal niet zo veel telt die juiste bespanning. Het gaat toch om een balletje slaan? Begrijpelijk dat je zo zou denken, maar slecht voor je spel! Verschillende snaren en een andere spanning erop hebben een enorm effect op de controle, de duurzaamheid, de power en zelfs de spin van je slag. Heb je liever meer controle op de bal? Dan is een harde bespanning iets voor je. Een flexibelere, zachtere bespanning geeft dan weer aanleiding tot meer power in de slag maar minder controle. De belangrijkste tip die kan gegeven worden bij dit segment is ongetwijfeld: leer je speelstijl kennen en stel de gewenste bespanning van je racket daarop af. Hoeveel kilogram is voor jou het meest ideale?
Verkeerde bespanning tennisracket
Een slecht bespannen racket kan aanleiding geven tot heel wat problemen. Zo kan bij een verkeerde bespanning je pols te zwaar belast worden wat niet alleen aanleiding geeft tot polsblessures maar ook tot de befaamde tenniselleboog. Bovendien zul je merken dat éénmaal de spanning uit je tennisracket is verdwenen je de trillingen van het racket veel harder voelt. Het gevolg hiervan is dat je armspieren zwaarder belast worden en daardoor ontstekingen kunnen ontstaan. Vaak last van armblessures? Dan is een strakkere bespanning een slecht idee: je moet immers zelf meer vaart aan de bal meegeven dan. Overweeg dan ook liever voor een zachtere (lager aantal kilogram) bespanning.
Zoals je hopelijk gemerkt hebt is het bespannen van je tennisracket van groot belang. Aarzel dan ook niet om hulp in te schakelen en je spel terug op een hoger niveau te krijgen! Je zult jezelf er ongetwijfeld dankbaar om zijn.
Tennisracket bespannen
Tennisracket bespannen? Neem dan contact op via het contactformulier op de contactpagina en laat uw tennisracket vandaag nog bespannen!