Ongetwijfeld ben je ze rondom de tennisparken en tennisspeciaalzaken weleens tegengekomen: de bespanmachines. Wie weet heb je er ooit al eens over nagedacht om er zelf eentje aan te schaffen na het kapotslaan van de zoveelste bespanning. Maar wat is een bespanmachine en wat kenmerkt een goede bespanmachine nou eigenlijk? Welke soorten bespanmachines bestaan er en wat is de juiste voor jou? Wat komt er verder nog allemaal kijken bij het bespannen van tennisrackets? Allemaal goede vragen die een antwoord verdienen.

Bespanmachine - Wat zijn bespanmachines

Bespanmachine: wat is het?

Bespanmachines zijn, zoals de naam al aangeeft, apparaten waar je zelf tennisrackets mee kunt bespannen. Zo ben je niet meer afhankelijk van de diensten van een tennisspeciaalzaak of een bespanner en ben je meteen verlost van de kosten die daarmee gepaard gaan. Een bespanmachine voor tennisrackets bestaat uit een spansysteem, racket opspanning en klemmen.

Onderdelen bespanmachine

Bij de aanschaf van een eigen tennis bespanmachine spreekt het voor zich dat je voor kwaliteit gaat. Er werd net al even vermeld dat bespanmachines uit drie onderdelen bestaan. Een goed exemplaar beschikt over goede klemmen. Belangrijk is dat de klemmen van goede kwaliteit zijn anders wordt het onmogelijk om nauwkeurig een nieuwe bespanning in een racket te zetten. Wanneer er gebruik wordt gemaakt ondermaatse kwaliteit klemmen loop je het risico snaren te beschadigen waardoor op den duur de snaren eerder zullen breken.

Daarnaast moet gelet worden op de racket opspanning zelf, de zogenaamde draaitafel. Deze is ideaal gezien van stevig materiaal gemaakt: dit is dan ook het deel dat ervoor zorgt dat er niets beschadigd wordt of breekt tijdens het bespannen. Een vereiste is dan ook dat de draaitafel zeer stijf is. Bij de klemmen valt er te letten op het feit dat de klemmen afstelbaar moeten zijn op de diameter van de snaar en dat de snaar niet door de klemmen heen mag slippen. Aan de andere kant dienen de klemmen ook weer niet te vast op de snaren afgesteld te worden om zo beschadiging van de snaar te voorkomen.

Types bespanmachines

Wanneer je van plan bent een bespanmachine te kopen, is het belangrijk te beseffen dat de ene bespanmachine de andere niet is. Zo bestaan er elektrische en handmatige bespanmachines op de tennismarkt. Zoals de naam al enigszins verklapt, werkt een elektrische bespanmachine elektronisch. Hierbij draai je de snaar 1 keer om de spanner, stel je het gewenste aantal kilo’s in en de machine doet de rest. De handmatige exemplaren vereisen wel dat je zelf de handen uit de mouwen steekt. Daarbij bestaan er bespanmachines met een kliksysteem, een kriksysteem of een machine met automatische blokkering.

Kriksysteem

De meest voorkomende manier van het spannen van de snaren van een tennisracket wordt gedaan met bespanmachines met een kriksysteem. Hierbij spant de hefboom de snaar in een paar bewegingen op de ingestelde spankracht. Wanneer de hefboom horizontaal komt te staan, is de gewenste spankracht bereikt en kan de klem de snaar vastzetten. Indien de hefboom tijdens het spannen niet in horizontale positie komt te staan, heeft de tennissnaar nog niet de gewenste spankracht bereikt. Op Tennisdirect vindt u een kwalitatief aanbod van bespanmachines met een kriksysteem.

Swivel draaisysteem

De bespanmachines met een swivel draaisysteem zijn nauwkeuriger en gebruiksvriendelijker dan de machines met een kriksysteem. Doordat het (swivel) draaisysteem automatisch blokkeert wanneer de gewenste en ingestelde spankracht is bereikt, kan nauwkeurig bespannen worden. De bespanning van het racket zal nauwkeurig op de juiste spankracht bespannen worden. Bekijk het ruime aanbod van bespanmachines met een swivel draaisysteem.

Elektronisch spansysteem

De bespanmachines met een elektronisch spansysteem hebben het meest gebruiksvriendelijke spansysteem van de bovengenoemde types. Bij deze machines is het niet nodig om te krikken en dient de hefboom niet in horizontale positie gebracht te worden. Deze bespanmachines hebben namelijk een elektronisch spansysteem dat met 1 druk op de knop de snaar op de gewenste spankracht spant. Automatisch zal het systeem worden geblokkeerd wanneer de ingestelde spanning is bereikt. Door gebruik te maken van dit professionele aanspanmechanisme ben je zeker van bespanningen met de juiste en gewenste spankracht. De spanning zal op iedere snaar hetzelfde zijn. Bekijk het aanbod van bespanmachines met een elektrisch spansysteem.

Welk bespanmachine het meest geschikt is voor jouw tennisrackets hangt af van een aantal factoren. Namelijk hoeveel tennisrackets je van plan bent te bespannen en hoe groot de aandacht is tijdens het bespannen van de rackets. Als nauwkeurig en nauwgezet werken niets voor jou is, valt aan te raden voor een elektronisch exemplaar te gaan. Ook wanneer je veel rackets wilt gaan bespannen is een elektronische bespanmachine een goede lange termijn investering. Indien je af en toe jouw eigen rackets wilt bespannen, is het aan te raden om te beginnen met een handmatige bespanmachine.

Bespanmachines met kriksysteem
Bespanmachines met kriksysteem
Bespanmachines met draaisysteem
Bespanmachines met draaisysteem
Elektrische bespanmachines
Automatische bespanmachines

Overig gereedschap

Wanneer het tijd is voor een nieuwe bespanning is er niet enkel een bespanmachine nodig. Ook is het handig om een goede schaar aan te schaffen of eventueel een kniptang om oude snaren uit het tennisracket te knippen. Daarnaast is een snaarverdeler handig om snaren aan de kant te duwen of erdoor te trekken en een punttang om snaren gemakkelijk beet te kunnen pakken. Bovendien dien je tubes te hebben om kapotte tubes te kunnen vervangen en een Grommet Remover om oude tubes eruit te halen. Bekijk het aanbod van handige en praktische bespanaccessoires voor tijdens het bespannen van rackets.

Hoe dan ook is een gouden tip onder de beginnend bespanners: begin het bespannen op een oud racket en neem niet het risico nieuwe rackets te beschadigen of breken.